Gyakori problémák

Széklet

Megszületés után 2-4 napon sötét zöldes, fekete színű. Mecónium, /magzatszurok/ 4-7 napon átmeneti széklet, kezd barnás lenni, majd anyatejes babánál aranysárga színű, savanykás szagú lesz. Kezdetben minden pelenkában /5-8 alk./ lehet széklet. Tápszeres babánál szürkés barna, nem savanykás szagú is lehet. Érdemes elolvasni a tápszer tájékoztatóját. 2-3 hónapos kortól ritkul a székletek száma a bevitt táplálékot hasznosítja a szervezet. Előfordul, hogy 2-4 napig nem kakil a baba. Ez nem székrekedés, anyatejeseknél gyakori. A rendszeresített hashajtást kerüljük. Minden esetben orvosával, védőnőjével beszéljen. Természetes segítség a has masszírozás/csecsemőmasszázs/, a tornáztatás. Hozzátáplálás esetén az elfogyasztott étel színe, állaga megmutatkozik a székletben. Az ételek adásakor célszerű megtervezni, mikor, mit adjunk egymást követően, a “széklet fogó, a széklet hajtó” tulajdonságok miatt. A bevett gyógyszerek is megfesthetik a székletet. Kisgyermek esetében fontos a megfelelő folyadék bevitel, a rostos ételek, gyümölcsök fogyasztása, a szénhidrát-dús ételek fogyasztása kerülendő. A székletben észlelt elváltozást jelezze orvosának /pld. vér, giliszta/. Betegség esetén gyakran hasmenés lép fel, ilyenkor a szervezet fokozott folyadék bevitelre szorul, fontos az előírt diéta betartása.

Evés- Súly

Az újszülött 2-3 óránként eszik, kb. 40-60 ml tejet eszik meg egy szoptatás alatt.. Egy-két hónapos kora körül kb. 100-150 ml tejet szopizik ki (természetesen mindez függ a tejtermelődéstől és a baba étvágyától)
Az egészséges újszülött fél éves korra meg kétszerezi, 1 éves korra meg háromszorozza a születési súlyát. A napi tápanyag szükséglete a babának kb. a testsúlyának az 1/6-a. Szakember segítségével, a baba gyarapodásának, a székletek számának, általános állapotának, kedélyének megfigyelésével tudja, eleget eszik-e a babája. A heti súlygyarapodás mutatója a megfelelő táplálék bevitelnek. Anyatejes tápláláskor igény szerint szoptassa babáját, kérdés esetén forduljon orvosához, védőnőjéhez. Hozzátápláláskor fontos az erőltetés kerülése, mivel rossz evővé tehetjük gyermekünket. A családi szokások, az étkezési kultúra kialakítása kezdettől lényeges. Az elfogyasztott ételek minősége, mennyisége igazodjon a baba, kisgyermek korához. A helytelen táplálás alapja lehet a későbbi felszívódási, allergiás betegségek kialakulásában. Legyen az étkezés örömforrás, de mértékkel.

Láz, szoptatás alatt

Elsődleges a láz okának kiderítése. Az elzáródott tejvezetékek, az emlőgyulladás, az emlő tályog kialakulása során az alap problémát is kell kezelni.  Fontos a mellek kiürítése, a pangás megelőzése, a helyes szoptatási pozíció. A kezelés, gyógyítás orvosi segítséget, gyógyszeres terápiát jelenthet. Szoptatáskor fellépő láz esetén lázcsillapító beszedhető / Algopyrin, Panadol / Szoptatni lehet. Belgyógyászati jellegű megbetegedés esetén háziorvosához forduljon, jelezve, hogy szoptat. A  gyerekágyas /6hetes korig/ időben fellépő hasi panaszok, erős vérzés, görcs indokolja az orvos felkeresését. Fontos a megfelelő folyadék bevitel, a rendszeres étkezés biztosítása.