Köldökcsonk, kutacs

Köldökcsonk

Mikor esik le a köldökcsonk?
A köldökzsinórt a születést követően leszorítják és elvágják. Az ott maradt csonk 14 nap alatt elszárad és leesik.

Nem akar leesni a köldökcsonk
Vannak csecsemők, akiknél a köldökcsonk pár nap alatt leesik, de előfordulhat, hogy két hét alatt sem esik le. Az ilyen köldökcsonk fokozott figyelmet igényel. A védőnők az újszülött babákhoz hetente járnak, kérje ki véleményét. Ha a köldökcsonk bűzös vagy gennyesedik, forduljon orvoshoz!

Köldökcsonk tisztítása
Minden nap legalább egyszer töröljük körül alkoholos vattával a köldökcsonkot, és szórjunk rá fertőtlenítő hintőport. A hintőport minden pelenkázás után használjuk.

Ne ijedjen meg, ha…
– a köldökcsonk kicsit véres (ez előfordulhat, ha az újszülött sokat sír és erőlködik), azonban nagyobb odafigyelést és többszöri tisztítást, fertőtlenítést igényel! Folyamatosan vérző köldökcsonkkal azonnal forduljon orvoshoz!

Kutacs
A csecsemő fején található lágy rész a kutacs. A hátsó kutacs 6-8 hét alatt záródik össze, az elülső, fejtetőn lévő, 12-18 hónap alatt. A lágy részen a koponyacsontok még nem nőttek össze, de erős védőréteg fedi, ezért nyugodtan meg lehet érinteni. A kutacs pulzálása természetes. Ha a kutacs kicsit besüpped az a csecsemő folyadékhiányát jelzi.
Azonnal forduljon orvoshoz, ha a kutacs túlságosan kiemelkedik!