Bőrápolás

 Csecsemő bőrápolása

Csecsemőkori bőrproblémák

Kezelést nem igénylő bőrproblémák

Hámlás: az újszülött bőre kicsit hámlik, néhány nap alatt elmúlik.

Tejkiütés: piros kiütés jelentkezhet az arcon az anyatejjel táplált babákon. Általában az első három hónapban jelentkezik, pár hét alatt elmúlik. Célszerű a tejtermékek fogyasztását csökkenteni.

Piros foltok: ez az újszülött babáknál jelentkezik az első pár napon. Kicsi, korong formájú, nem kidudorodó foltok, néhány percre feltűnnek, majd elmúlnak.

Miliaria:  pár darab, apró, fehér pöttyök, a csecsemő arcán, egy idő után eltűnnek.

Csalánkiütés: a csecsemő egész testén jelentkezhető apró, piros kidudorodó pöttyök, melyek közepe fehér vagy hólyagszerű. Pár óra alatt elmúlik. Ha a kiütés nem gyógyul azonnal forduljunk orvoshoz, mert a csalánkiütés könnyen összetéveszthető komolyabb bőrproblémákkal!


Kezelést igénylő bőrproblémák

Száraz bőr: csecsemők bőre könnyen kiszárad. Gyógyszertári vagy orvos által felírt speciális hidratálókrémmel könnyen kezelhető.

Melegkiütés: pici piros kiütések, hólyagokkal az arcon és a felsőtesten, melyek akkor keletkeznek, ha a csecsemő bőre túlmelegszik. A gyógyulást elősegítheti, ha a baba bőrét langyos vízzel lemossa, és utána jól megszárítja. Gondoskodjon megfelelő hőmérsékletről.

Koszmó: fehér vagy sárgás pikkelyes foltok a fejbőrön. Általában 1 éves korra megszűnik, de érdemes kezelni, hogy ne súlyosbodjon. Kenje át babaolajjal a problémás területet, hogy felpuhítsa a lerakódást, hagyja rajta pár percig, majd mossa le babasamponnal vagy koszmóellenes samponnal és fésülje ki. A kezelés többszöri ismétlést igényel.

Pelenkakiütés: a csecsemő popsiján megjelenő pirosodás. Minden pelenkázás előtt törölje át langyos vízzel vagy popsitörlővel a területet, és kenje be védőkrémmel.

Ekcéma: a gyermekkori ekcéma tünetei a száraz, repedezett, piros, gyulladt, viszkető bőrfelület, mely olykor váladékozhat is. Általában a hajlatokban jelenik meg. Mindenképpen forduljon orvoshoz, hogy megfelelő kezelést kapjon a baba.